Hoppa till innehåll

Mjäll och torr hårbotten 

Mjäll är en mycket vanlig hudåkomma som många upplever i olika grad. 
Ungefär var femte svensk har mer eller mindre uttalade problem med mjäll. Fungoral behandlar själva orsaken till mjäll. Fungoral är ett receptfritt läkemedel som innehåller det verksamma ämnet ketoconazol, som angriper svampen Malassezia som orsakar mjäll. 

Vad är Mjäll? 

Vi stöter hela tiden ifrån oss döda hudceller. När cellproduktionen och avstötningen ökar mer än normalt, så att man ser fjäll i hårbotten och på hårstråna, då kallar man det mjäll. Den främsta orsaken till mjäll är en liten svamp som heter Malassezia furfur. Mjäll orsakas av svampen Malassezia som normalt förekommer i hårbotten. I vanliga fall ger den inte upphov till några besvär, men ibland kan huden reagera. När detta sker uppstår mjällbildning och symtom såsom klåda och fjällning. Hos personer med mjäll förekommer svampen antingen i onormalt stort antal i hårbotten eller så är man extra känslig mot den. 

Mjäll och torr hårbotten  

Mjäll är vanligast i åldrarna mellan 18–35 år. Både kvinnor och män får mjäll men det är något vanligare hos män. De flesta som drabbas av problem med fjällande hudceller från hårbotten har mjäll, men torr hårbotten kan också leda till att hudceller faller av snabbare, och det kan då lätt förväxlas med mjäll. 

Torr och känslig hårbotten 

Mjäll och en torr och känslig hårbotten är inte riktigt samma sak (även om många tror att de har mjäll då en torr hårbotten ofta flagnar precis som mjäll). Hur kan man skilja på vad som är mjäll och vad som är torr hårbotten? Jo, huden i hårbotten förnyas hela tiden. De gamla yttersta hudcellerna lossnar som små, oftast osynliga, torra vita fjäll. Om hudflagorna knappt är synliga, är det förmodligen bara ett tecken på torr hårbotten. När mängden hudflagor ökar och de blir synliga kallas det för mjäll. 

Tips om du har problem med mjäll 

Om du lider av torr hårbotten och har problem med mjäll kan du testa dessa tips: 

  • Tvätta inte håret för ofta. Även om du använder ett schampo för torr hårbotten så bör du inte tvätta håret för ofta, då det ger en uttorkande effekt. 
  • Undvik att föna håret ofta om du har känslig hårbotten. 
  • Undvik stylingprodukter så gott du kan. Hårspray, vax, torrschampo och volympulver består ofta av hård kemi och kommer med tiden att byggas upp i håret, vilket gör att hår och hårbotten blir torra, och resultatet är en kliande hårbotten. 
  • Använd Fungobase mjällschampo, vår everyday-produkt som innehåller Piroctone Olamine som är svamphämmande och hjälper till att hålla den mjällframkallande svampen borta.