Hoppa till innehåll
Background image

Vanliga frågor & svar

Vad är mjäll för något?

Vi stöter hela tiden ifrån oss döda hudceller. När cellproduktionen och avstötningen ökar mer än normalt, så att man ser fjäll i hårbotten och på hårstråna, då kallar man det mjäll.

Är mjäll ett vanligt problem?

Ja, det är ganska vanligt. Ungefär var femte svensk – eller ca 20% av den vuxna befolkningen – har mer eller mindre uttalade problem med de vita prickar som kallas mjäll.

Varför får man mjäll?

Den främsta orsaken till mjäll är en liten svamp som heter Malassezia furfur. Den finns normalt på huden hos de flesta vuxna människor. Hos personer med mjäll förekommer svampen antingen i onormalt stort antal i hårbotten eller så är man extra känslig mot den.

Finns svampen hos barn också?

Ja, det gör den. Men vanligtvis är det först i puberteten som den kan orsaka mjäll. Det beror på att fettutsöndringen i huden ökar då och därmed kan svampen växa till sig.

Hur behandlar man mjäll effektivt?

Eftersom det är en svamp som är huvudorsak till mjällproblemen, så är det ju logiskt att angripa just denna. Fungoral schampo (ketokonazol) är ett läkemedel som är effektivt mot den mjällframkallande svampen. Fungobase mjällschampo innehåller Piroctone Olamine som är svamphämmande och hjälper till att hålla borta den mjällframkallande svampen. Använd Fungoral som en behandling vid besvär av mjäll och komplettera med Fungobase innan och emellan behandlingarna.

Har torrt eller fett hår något med mjäll att göra?

Nej, det har inget med mjäll att göra, så när det gäller behandlingen av mjäll skiljer man inte mellan torrt eller fett hår. Fett hår beror på ett ökat fettflöde från talgkörtlarna, vilket styrs av våra hormoner.

Vad är det för skillnad mellan mjäll och mjälleksem i hårbotten?

Mjäll är ökad fjällbildning i hårbotten. När den blir röd och kliande så talar vi om mjälleksem.

Vad är skillnaden mellan torr hårbotten och mjäll?

Huden i hårbotten förnyas hela tiden. De gamla yttersta hudcellerna lossnar som små, oftast osynliga, torra vita fjäll. Om hudflagorna knappt är synliga, är det förmodligen bara ett tecken på torr hårbotten. När mängden hudflagor ökar och de blir synliga kallas det för mjäll.

Kan man ärva sina mjällproblem?

Ja, ärftlighet är en av flera olika orsaker, andra är klimat och stress. Det är sannolikt ett flertal olika faktorer som gör att man antingen blir extra känslig mot Malassezia furfur eller att tillväxten av svampen påverkas.

Vad kan en illaluktande hårbotten bero på?

Orsakerna till att du upplever att din hårbotten luktar illa kan vara många. Det kan bero på svamp, fet hårbotten eller eksem. Kort sagt – en hårbotten som är ur balans. Detta kan givetvis också bero på att du inte tvättar håret tillräckligt ofta.

Fungoral

Hur gör man om man vill schamponera håret två gånger vid samma tillfälle?

Vill man tvätta två gånger vid samma tillfälle så börjar man med sitt vanliga schampo och avslutar med Fungoral schampo.

Kan man använda balsam efter Fungoral Schampo?

Ja, det går utmärkt.

Hur länge varar en flaska?

Vid varje schamponering använder man ungefär en tesked (5 ml). Det innebär att en flaska normalt räcker under minst ett par månader.

Varför är schampot rosa?

Schampot är färgat för att man lättare ska kunna se hur mycket man tar i handen. Det är ju onödigt att använda för mycket schampo!

Är det farligt om man får Fungoral Schampo i ögonen?

Nej, det är inte farligt. Men som de flesta schampon kan det naturligtvis svida lite. Då är det bara att skölja med mycket vatten.

Varför är Fungoral Schampo så effektivt?

Det som gör Fungoral schampo så effektivt mot mjäll är att man har tillsatt ett svampdödande medel som heter ketokonazol. Fungoral schampo är dessutom ett utmärkt hårschampo med god löddringseffekt.

Hur länge varar effekten av Fungoral Schampo?

Fungoral schampo är ett effektivt läkemedel mot den mjällframkallande svampen. Det är också ett läkemedel med bestående effekt. Medicinska undersökningar med Fungoral schampo har visat att ungefär 9 av 10 användare blir av med sina besvär efter en månads behandling. Fyra veckor efter avslutad behandling frågade man åter i en undersökning och då angav ungefär 7 av 10 att de fortfarande upplevde ett gott resultat.

Hur länge och hur ofta kan man använda Fungoral Schampo?

Det finns ingen risk med att använda Fungoral schampo ofta eller länge. Man kan inte överdosera och man använder det så länge som det behövs.

Hur snabbt får man effekt av Fungoral Schampo?

De flesta befrias från mjäll redan efter 2-4 veckor.

Hur använder man Fungoral Schampo?

Orsakerna till att du upplever att din hårbotten luktar illa kan vara många. Det kan bero på svamp, fet hårbotten eller eksem. Kort

Det är viktigt att skilja mellan två olika steg i behandlingen.

Steg 1
Två gånger i veckan i två till fyra veckor. Detta syftar till att minska antalet mjällframkallande svampar och göra dig symptomfri.

Steg 2
En gång i veckan eller vid behov som underhållsbehandling. Detta syftar till att svampen inte skall få någon chans att öka och ge besvär igen. Därför är steg 2 minst lika viktigt!

Hur gör man om man vill tvätta håret oftare?

Vill man tvätta håret oftare, dvs mellan behandlingarna med Fungoral schampo, använder man ett vanligt schampo.

Tar man bort effekten om man tvättar med vanligt schampo för ofta?

Nej, det har ingen betydelse.

Fungobase

Vad är Fungobase?

Fungobase är en hårvårdsserie speciellt framtaget för dagligt bruk vid hårbottenbesvär så som mjäll och torr och känslig hårbotten. Serien innehåller ett mjällschampo, ett schampo för torr och känslig hårbotten samt ett balsam.

Hur ska jag använda Fungobase Anti-dandruff (mjällschampo)?

Använd dagligen mot mjäll. Vid uttalade problem med mjäll, använd Fungoral och komplettera med Fungobase. Avsluta med Fungobase balsam som gör håret mjukt och glansigt.

Hur ska jag använda Fungobase Dry & Sensitive Scalp (torr & känslig hårbotten)?

Använd dagligen mot torr och känslig hårbotten. Avsluta med Fungobase balsam som gör håret mjukt och glansigt.

Hur ska jag använda Fungobase Conditioner (balsam)?

Använd dagligen efter schampo. Innehåller arganolja som gör håret mjukt och glansigt. Hjälper även till att bibehålla balansen i hårbotten vid hårbottenbesvär.

På vilket sätt är Fungobase speciellt framtagna för att användas ihop med Fungoral?

Enligt Fungoral bipacksedeln rekommenderas patienten att använda ett annat schampo innan eller efter behandling med Fungoral. Eftersom Fungoral är en behandling och ett receptfritt läkemedel mot mjäll och mjälleksem ska detta användas som en kur, 2 gånger i veckan i 4 veckors tid. Därefter ska Fungoral endast användas som underhållsbehandling. Fungobase är speciellt framtagna för att användas innan behandling och emellan behandling med Fungoral. Ketoconazol som är den aktiva substansen i Fungoral verkar svampdödande och Piroctone Olamine som är de aktiva ingrediensen i Fungobase verkar svamphämmande vilket hjälper till att hålla borta svampen även vid uppehåll i behandlingen med Fungoral.

Kan man få Fungobase utskrivet på recept?

Nej, Fungobase kan du endast köpa i hyllan på apotek.

Varför är anti-dandruff och conditioner parfymerat?

Det som efterfrågas mest. Finns ingen korrelation mellan mjäll och parfym, däremot om man är torr/känslig i hårbotten är det bra att undvika parfym, dry & sensitive scalp är oparfymerat.

Innehåller Fungobase silikoner, ftalater, nanopartiklar eller parabener?

Nej.